Нормалната продължителност на съня варира от 4 – 5 часа, до 10 – 12 часа при различните хора. Съществуват здрави – кратко и дълго спящи, като единствения критерий е чувството за отмора след съня. Ако се събуждаме уморени може да се говори за нарушаване на цикъла сън – бодърстване.

 

Патологическото увеличение продължителността на съня – хиперсомния, може да се дължи на много и различни причини, но най – честата са така наречените сезонни депресии. След събуждането човек се чувства уморен, през целия ден е сънлив и има повишен апетит за сладко. Обикновено се съчетава с раздразнителност, безпричинна тревога, болки в мускулите.

 

Съкращаването на съня – инсомния, се среща по – често от хиперсомнията. То се дели на няколко вида в зависимост от това кой отрязък от съня е нарушен:

 

  • Заспиване – по правило е свързана с тревожността, повишената емоционална възбудимост. Желанието за сън се изпарява щом се окажем в постелята, възникват тягостни мисли и спомени, засилва се двигателната активност и стремежа да намерим удобна поза, ако страдаме от соматично заболяване – болките и дискомфорта се усилват. Често се формира страх, свързан със заспиването. Ако при здрав човек заспиването обикновено трае 3 – 10 минути, то при страдащите от безсъние над 30 – 40 минути.
  • Събуждане – безсънието се проявява в ранно пробуждане. Като правило е свързано с появяването в ранните сутрешни часове на необоснована тревога, често се среща при неврози и депресии. Сънят не донася чувство за свежест и независимо от шока на немотивираната тревога – трудно се разсънваме, трудно се включваме в активна дейност, усещаме апатия и ниско настроение.
  • Периода на сън между заспиване и събуждане – проявява се с усещането за недостатъчна дълбочина на съня, чести пробуждания и трудно заспиване между тях. На сутринта сънят ни се струва недостатъчен и даже имаме усещането, че не сме спали въобще, макар обективно той да е траел 6 – 7 часа. Нощното събуждане се обуславя както от външни (преди всичко звукови), така и от вътрешни фактори (страхове, затруднения в дишането, стремеж към често уриниране, проблеми със сърдечния ритъм).

 

Безсънието само по себе си не е заболяване , а е следствие от психически или соматични нарушения. Отстраняването нарушенията на съня се постига чрез комплексно съчетаване на различни терапевтични методи, физически упражнения и аромотерапия.

 

За предотвратяването на безсънието се препоръчва:

 

  • Да лягаме в постелята в едно и също време;
  • Регулярно да спортуваме, но не по късно от 3 – 4 часа преди лягане;
  • Да ограничим приемането на кофеин, какао и храна поне 3 – 4 часа преди лягане;
  • Ако спите през деня нека не е повече от 1 час.

Консултантска агенция 100M Consult

Какво е консултирането за 100М? - Това е помощ оказвана на клиентите ни във всяко направление на тяхната дейност – икономическа, финансова, кадрова, маркетингова, управленска. Главната ни задача е повишаване ефективността на компанията, както като цяло, така и в частност за всеки отделен служител.

www.100mconsult.com