Невро лингвистическото програмиране е младо направление в съвременната практическа психология. Независимо от прекрасните терапевтични резултати възможностите на НЛП са много по – широки. То носи в себе си възможности за разработка на нови методики за обучение, развитие на скритите способности на личността, откриване на най – интересните и успешни модели на поведение и мислене в хората, повишаване на личната ефективност в професионалната дейност, изграждане на успешно функциониращи и саморегулиращи се предприятия с максимално използване потенциала на всеки сътрудник.

 

Една от главните заслуги на НЛП е изучаването, чрез специално разработения език на човешката дейност, като ударението се поставя не на това какво правим, а как го правим. Какви субективни процеси протичат в организма на човека, в резултат на които той създава шедьовър, взема решение, убеждава се или се разубеждава в нещо. Отсявайки от получената информация най – ефективните и обективни елементи, НЛП създава модели, които могат да се предават на други хора. Така например ако един човек има прекрасен метод за запомняне на информация, той може да се предаде на другите хора за използване. Приложимостта на получените модели се определя не от теоретическата им обосновка, а единствено от ползата която носят. Тези модели в НЛП се наричат техники.

 

Описаната възможност за работа със субективната вътрешна реалност е позволила на НЛП да се наложи в областта на психотерапията и психокорекцията.  Практикуващият психотерапевт на база на разработените техники, интерпретирайки ги за конкретната личност намира пътя за достигане на желаните от клиента резултати.

 

Нека се запознаем с основните стълбове, на които се изгражда НЛП:

  1. Всеки човек разполага с целия набор от вътрешни ресурси за решаване на задачите си и достигане на желаните цели;
  2. Всяко изменение може да се постигне лесно и с минимални негативни преживявания;
  3. Всяко изменение трябва да е екологично за клиента (желанието за отслабване да се доведе само до сваляне на необходимите килограми).

 

С помощта на НЛП можем да направим нужните корекции в живота си, да достигнем големи успехи или личностни изменения, които могат да се окажат по – задълбочени от очакваното. Да бъдем психически здрави, живеейки хармоничен живот, стоейки твърдо на краката си е не само достойна цел, а и необходимост за всеки човек.

Всеки неуспех и труден момент в живота ги складираме като чувство за вина!

Вестник Доктор бр22/2015 Темата на броя: Душевните страдания
Стоичко Миличин: Душевните терзания
БЪЛГАРИТЕ РЯДКО ТЪРСЯТ ПОМОЩ ОТ ПСИХОТЕРАПЕВТ

Прочети още ...

Мъдрост от Виктор Франкъл

"Ако надценим човека до нас му даваме шанс да бъде по добър от колкото е до този момент."

Прочети още ...