Всеки от нас нееднократно е бил в хипнотичен транс. Сигурно сте забелязали, че понякога четейки книга, докато очите ви тичат по редовете, вие си мислите за нещо свое, даже е трудно да си спомните за какво. Или отивайки на работа се намирате пред входа на сградата, без да си спомняте как сте стигнали до там. Това са два обикновени примера за трансови състояния.

 

Хипнозата е психотерапевтичен метод основан на директен контакт с будното подсъзнание на клиента. Същността му се състои във влизането в особено трансово състояние, различно както от бодърстването, така и от съня и характеризиращо се с повишена възприемчивост на подсъзнанието при понижена чувствителност към другите фактори от заобикалящата ни среда.

 

Различават се два вида хипноза, класическа (директивна) и по меката Ериксоновска, с която работим в нашия център. Ако в класическия вариант на човека се казва “Ти ще правиш това, което ти кажа”, то в нашия вариант казваме “Можеш да правиш всичко, което поискаш”. В рамките на Ериксоновската хипноза задачата ни е да помогнем на клиента да влезе в транс и да го съпровождаме в това състояние докато неговото безсъзнателно се самовъзстановява по начин, който човека сам избира.

 

Защо е необходима хипноза?

В състояние на транс се намалява контрола на съзнанието върху безсъзнателното, в резултат на което лесно се разкриват и решават неосъзнаваните конфликти с вътрешния и външния свят. В това състояние лесно се работи с всички неприятни усещания, като болки и страхове. И не на последно място са допълнителните ефекти получавани от транса – отпускането, намаляване на тревожността, подобряване на настроението, релакс.

 

Разпространени митове за хипнозата:

  1. “Под хипноза човек нищо не осъзнава.” – В действителност човек напълно осъзнава случващото се с него, просто го прави по различен начин.
  2. “След хипноза човек нищо не си спомня.” – Клиентът помни всичко което поиска. Но понякога е толкова приятно да се отпуснеш, да пропускаш край себе си думите и шумовете, които чуваш и да се концентрираш на собствените си преживявания. Умението да забравяме е не по малко важно от това да помним.
  3. “Под хипноза може да се внуши всичко.” – В същност може да се внуши на клиента само това, което той наистина иска и е готов сам да го внуши на себе си.
  4. “Хипнотизатора манипулира човека” – Реално той само помага за влизането в транса, а там безсъзнателното само се справя.
  5. “Чрез хипноза може да се реши всеки психичен проблем” – Колко прост би бил светът ако това е възможно.

Всеки неуспех и труден момент в живота ги складираме като чувство за вина!

Вестник Доктор бр22/2015 Темата на броя: Душевните страдания
Стоичко Миличин: Душевните терзания
БЪЛГАРИТЕ РЯДКО ТЪРСЯТ ПОМОЩ ОТ ПСИХОТЕРАПЕВТ

Прочети още ...

Мъдрост от Виктор Франкъл

"Ако надценим човека до нас му даваме шанс да бъде по добър от колкото е до този момент."

Прочети още ...